LOKALE STRUCTUUR VOOR EEN EERLIJKE ECONOMIE
Een uitspraak van Einstein
Licentie:


EEN DEGELIJK FINANCIËEL SYSTEEM
De financiële crisis in 2007 maakt duidelijk dat financiële instellingen moeten veranderen.
Vele jaren later zijn de banken via wetgeving gedwongen om voldoende buffers te hebben om niet weer om te kunnen vallen tijdens een vergelijkbare crisis.
Toch zal de invloed hiervan beperkt zijn. Met wetgeving is in het verleden vaker gebrobeerd om fouten in het systeem te herstellen.
De de achillespees van het financiële stelsel blijft namelijk dat financiële instellingen hun eigen belang voorop moeten zetten en niet gericht kunnen zijn op het gezond houden van het gehele systeem.
Bij de milde recessie na 2022 bijvoorbeeld geven banken veel minder leningen uit om het risico van wanbetaling te beperken en vergroten daarmee de recesssie.
Bij het verkrijgen van veel rendement op kapitaal wordt in het huidige systeem nauwelijks gekeken naar de negatieve effecten voor de maatschappij.
Ingrijpende beslissingen worden genomen door een kleine groep mensen die handelen in eigen belang of in het belang van het bedrijf.
Dit in tegenstelling tot de evenwichtseconomie waarin het belang van de samenleving maatgevend is bij beslissingen.
Lokale financiële organisaties nemen beslissingen die een positieve uitwerking hebben op de lokale economie en de lokale samenleving.
De evenwichtseconomie kent alleen lokale financiële organisaties die precies doen waarvoor banken 'eigenlijk' bedoeld zijn:
Ervoor zorgen dat geld het smeermiddel van de economie is.
Geld dient dan voornamelijk voor het uitruilen van goederen en diensten tussen organisaties en particulieren.
De evenwichtseconomie heeft een radicaal ander financieel systeem.
Er is niet gekozen voor kleine aanpassingen aan het financiële systeem van de vrijemarkteconomie omdat
de geschiedenis heeft geleerd dat aanpassingen
uiteindelijk niet leiden tot een beter functionerend systeem.
Het financiële systeem van de evenwichtseconomie zet de mens ipv geld centraal. En het stimuleert een bloeiend economisch systeem.
In paragraaf 2 wordt toegelicht waarom dit financiële systeem een bloeiend economie zo goed stimuleert.
Eerst wordt in paragraaf 1 kort toegelicht waarom het oude financiële systeem niet meer voldoet.
Inhoud
1. De volgende financiële crisis binnen de vrijemarkteconomie blijft onvermijdelijk ▽2. Waarom heeft de evenwichtseconomie wel een degelijk financieel systeem? ▽
1. De volgende financiële crisis binnen de vrijemarkteconomie blijft onvermijdelijk
Dat ons financiële stelsel moet hervormd worden is oud nieuws.
Ook de gevaren die het met zich mee brengt halen de nieuwsmedia niet meer.
Bij de eerdere thema's
Financiële problemen
is al uitgebreid ingegaan op de problemen in het financiele stelsel van de vrije markteconomie.
Hier is aan bod gekomen dat economen weliswaar het nut van een economische crisis inzien,
maar dat dit ook de impact hiervan op het zwakkere deel van de bevolking gevolgen heeft.
Er worden veel mensen geraakt die eigenlijk niets te maken hebben met de elementen in de economie die een crisis veroorzaken.
Maar deze mensen worden wel gezet in een hulpeloze positie die maakt dat ze slechter gaan functioneren. Hierdoor is de economie, ook als deze weer opgeveerd is kwetsbaarder.
De essentie van een financiële crisis, namelijk dat alle financiële instellingen hun eigen belang voor het algemene economische belang (moeten) zetten, is met regelering niet te ondervangen. Banken zijn bang meer leningen in de recessie niet meer kunnen worden terugbetaald en versterken daarmee de recessie.
Economen geven aan dat hierdoor de minder rendabele bedrijven het niet zullen redden en de economie wordt gedragen door de sterke overblijvers. Maar zoals net al aangegeven heeft dat wel consequenties voor al die individuen die geraakt worden. Doordat een aanzienlijk deel van de bevolking teveel klappen krijgt is de economie op de lange termijn zwakker geworden.
2. Waarom heeft de evenwichtseconomie wel een degelijk financieel systeem?
De Beheerorganisatie en de Monetaire organisatie vormen het financiële systeem in de evenwichtseconomie. Zij kunnen door hun manier van werken bovengenoemde negatieve effecten op de economie niet veroorzaken. De positieve invloed van beide organisaties op de economie wordt nu besproken.
Door deze beperkte kerntaken is het financieel syteem direct gekoppeld aan en dienstbaar aan de lokale reële economie.
Bovengenoemde financiële problemen horen zo duidelijk bij de vrije markt dat ze niet gekoppeld kunnen worden aan de evenwichtseconomie: Zij horen bij globaal financiëel systeem dat gebaseerd is op geldcreatie, waarin veel meer geld omgaat dan in de reële economie en dat losstaat van de reële economie.
Hierdoor heeft deze organisatie een positieve invloed op de economie.
In de evenwichtseconomie is een dergelijke stimulans overbodig omdat mensen lokaal in onderling overleg bepalen op welk niveau zij willen dat hun economie draait. Dit overlegproces is beschreven bij het thema Werkverdeling. De Beheer organisatie en de Monetaire organisatie zorgt ervoor dat deze lokale economie inderdaad draait conform de wensen van de lokale gemeenschap.
Het positieve effect dat deze financiële organisaties op de economie kunnen hebben, maakt zij wel een degelijk financiëel systeem kunnen vormen.
Hierdoor kan geen financiële groep of als je wilt elite ontstaan die in een eigen wereld met eigen normen en waarden leven. Normoverschrijdend gedrag dat u ook zou kunnen vertonen in een toppositie is binnen de evenwichtseconomie niet goed mogelijk omdat in de overlegstructuur van de evenwichtseconomie niemand onaantastbaar is en alles open en transparant is.
Maar ook organisaties zijn gericht op het gemeenschappelijk belang en zullen daarom niet bewust schade berokkenen.
Door het onderbreken van ondermijnende eigen belangen in de samenleving en bij financiële instellingen zullen de financiële organisaties een opbouwende invloed op de economie hebben.
Referenties