even­wichts­eco­no­mie
De
even­wichts­eco­no­mie

Voor evenwicht in
economie, samenleving en milieu

ORGANISATIES VOOR STURING, SAMENWERKING EN INNOVATIE

Verbinden
is
waardevol

Bij het voorafgaande thema Samenwerking & in­no­va­tie is al aan de orde geweest hoe de Verbindende Organisatie ervoor zorgt dat de lokale gemeenschap haar organisaties kan sturen.
Ook is de rol van de Verbindende Organisatie op het gebied van innovatie en samenwerking in de lokale economie aan bod gekomen.

De verbindende rol van de Verbindende Organisatie wordt in dit thema verder toegelicht.
We zullen zien dat de Verbindende Organisatie:

  • economie, samenleving en milieu verbindt,
  • en burgers onderling verbindt.

1. Kracht van de Verbindende Organisatie

1.1. Spilfunctie

De Verbindende Organisatie onderhoudt een sterke band met de lokale gemeenschap en haar organisaties en weet daarom wat lokale ontwikkelingen en lokale behoeften zijn.

De Verbindende Organisatie kijkt hoe deze lokale ontwikkelingen passen in de globale wereld. Gekeken wordt naar mondiale ontwikkelingen op het gebied economie, milieu en samenlevingen.

De Verbindende Organisatie brengt lokale ontwikkelingen en mondiale ontwikkelingen samen en stemt af met Verbindende Organisaties in andere regio's. Dit resulteert in beleid voor nu en in de toekomst. Dit beleid stuurt wat er gebeurt in de lokale gemeenschap en dus ook binnen de lokale organisaties.

1.2. Algemeen belang en langetermijnbeleid

Lange­termijn­beleid is moeilijk uitvoerbaar in de vrije­markt­economie
De vrije­markt­economie belemmert veel lange­termijn­beleid. We zullen nu een drietal belangrijke obstakels bespreken.

Economische belangen zorgen ervoor dat veel beleid dat daartegen indruist worden afgezwakt. Een voor de hand liggend voorbeeld is het klimaat­probleem. Dat vraagt om een krachtige lange termijn maatregelen. Met het klimaat­akkoord van Parijs is uitonderhandeld wat politici in de diverse landen hieraan gaan doen. Daarbij heeft iedere land gelet op zo min mogelijk economische schade door de milieu maatregelen.
Het resultaat is dan al dat ondanks de hoge urgentie de doelstellingen bij lange na niet gehaald kunnen worden. [1]


Een tweede obstakel is dat overheden die opereren in de vrijemarkteconomie begrijpelijkerwijze eerst de economie op orde willen hebben en daarna pas de andere problemen. Het idee daarbij is natuurlijk dat als er maar eenmaal economische groei is er genoeg geld is de andere problemen te kunnen oplossen.
De huidige praktijk is echter vaak dat economische problemen blijven domineren en overheden branden en brandjes blijven blussen. Dit is al uitgebreid toegelicht bij Financiële problemen en Economische problemen.
Lange termijn doelen blijven hierdoor op de achtergrond.

Daarnaast is de praktijk vaak dat economische machtsstructuren blijven domineren.
Bedrijfsbelangen organisaties, grote bedrijven en multinationals blijven lobbyen in Den Haag en in Brussel. [2]

Zij hebben allemaal hun eigen agenda's die vaak niet overeenstemmen met een lange­termijn­beleid gericht op de samenleving en het milieu.

Een ander obstakel is dat regeringen in een democratie worden samengesteld door verkiezingen. Doordat regeringssamenstelling na een verkiezingen regelmatig wisselen is het overheidsbeleid minder stabiel. Hierdoor is het voeren van een lange­termijn­beleid minder goed mogelijk.
Maar ook veel kiezers denken en stemmen op wat op korte termijn van voordeel voor hun eigen (financiële) situatie. Dat is niet onlogisch omdat deze kiezers, onderdeel uitmakend van de vrije­markt­economie, zich ook gedragen volgens de wetten van de vrije markt: korte termijn en eigen voordeel.
Lange­termijn­beleid door anders ingerichte economie
De even­wichts­eco­no­mie en met name de Verbindende Organisatie kan wél een lange termijn visie ontwikkelen en uitvoeren zoals we nu zullen zien.

Het economisch stelsel van de even­wichts­eco­no­mie kent namelijk geen economische machtsstructuren zoals organisaties voor bedrijfsbelangen en grote bedrijven. Hoe dit werkt is al eerder toegelicht bij Organisaties in handen van gemeenschap.

Of anders geformuleerd de economie staat in dienst van de samenleving en het milieu. Hierdoor heeft de Verbinden Organisatie haar handen meer vrij voor beleid gericht op de samenleving en het milieu.

Niet alleen de economische structuur werkt mee, maar ook de instelling van de burgers werkt lange­termijn­beleid in de hand, zoals we nu zullen zien.
Lange­termijn­beleid door andere instelling van burgers
In de even­wichts­eco­no­mie gaan burgers zich anders opstellen.
Omdat de spelregels van de vrije markt, eigen belang voorop en direct voordeel nastreven, niet van toepassing zijn in de even­wichts­eco­no­mie gaan burgers zich anders opstellen. In het eerdere thema Burgers laten het vrijemarktdenken los is toegelicht dat verschillende structuren in de even­wichts­eco­no­mie eraan bijdragen dat burgers meer belang hechten aan lange­termijn­beleid. Lange­termijn­beleid is namelijk gericht op hun eigen toekomst en dat van hun kinderen.
Algemeen belang en lange­termijn­beleid centraal door andere inrichting van zeggenschap
De Verbindende Organisatie zorgt ervoor dat burgers inbreng hebben in de even­wichts­eco­no­mie. Dit is alsvolgt georganiseerd:
De Verbindende Organisatie kent nadrukkelijk geen groepen/partijen die deelbelangen van een specifieke groep vertegenwoordigen. Iedereen die werkt bij de Verbindende Organisatie is gericht op het Algemeen belang, oftewel het belang van de samenleving als geheel. De mensen uit de Verbindende Organisatie die beleid uitvoeren krijgen geen mandaad van de kiezer om gedurende een periode zelf beleid uit te stippelen, maar zij richten hun beleid ten alle tijde op wat het beste is voor de samenleving als geheel en zijn ook voortdurend in overleg met die samenleving. Hoe dit overleg georganiseerd is wordt toegelicht bij Actieve democratie. De Verbinden Organisatie zou concreet bijvoorbeeld kunnen werken met een zogenaamd
burgerberaad [3]
of een vergelijkbare vorm. De lokale samenleving bepaalt welke vorm het beste werkt. Grote lijn is dat een groep mensen zich goed verdiept heeft in de materie en door overleg kan komen tot een weloverwogen afweging waarin het algemeen belang centraal staat.
Daarnaast moet de groep zo goed mogelijk communiceren naar de samenleving als geheel om draagvlak te behouden.

Lange­termijn­beleid komt nadrukkelijk aan de orde omdat deze zeggenschap gericht is op het algemeen belang en lange­termijn­beleid in het belang is van de samenleving als geheel

Het is boven al een keer ter sprake gekomen: doordat in een parle­mentaire democratie regerings­samenstel­lingen sterk kunnen wisselen, is de lange­termijn­beleid lastig.
In de even­wichts­eco­no­mie worden mensen die werken bij de Verbindende Organisatie niet gekozen of herkozen. Het zijn gewoon werknemers met een bepaalde taak, namelijk het beleid maken gericht op het algemeen belang. Zij gaan ook niet op campagne om zichzelf te promoten. Zij hoeven niet voortdurend bezig te zijn met zichzelf zichzelf in de kijker te spelen.
Dat maakt dat zij niet bezig zijn met de waan van de dag maar hun focus kunnen houden op het algemeen belang en de lange termijn.

2. Doelen direct te herleiden tot gedachtegoed van de even­wichts­eco­no­mie

In principe ondersteunt iedere organisatie het gedachtegoed van de even­wichts­eco­no­mie. Zoals we nu zullen zien heeft de Verbindende Organisatie een speciale rol hierbij.

2.1. Milieubehoud

De Verbindende Organisatie stimuleert milieubewustzijn bij de lokale gemeenschap. We zullen nu bespreken waarom dit succesvol kan zijn.

Milieubeleid verloopt soepel door intensieve contacten met de lokale gemeenschap
In paragraaf 3. komt aan bod dat de Verbindende Organisatie staat intensief in contact is met de lokale gemeenschap. Dit intensieve contact maakt het voor de Verbindende Organisatie gemakkelijk aandacht te vragen voor milieubeleid.
Milieubeleid versterkt doordat de lokale gemeenschap eigen regels opstelt
Een belangrijk vertrekpunt bij het milieubeleid zijn de richtlijnen van de even­wichts­eco­no­mie.
In Vanaf 2040 een omslagtraject zijn de contouren voor de richtlijnen op het gebied van milieu weergegeven.

De Verbindende Organisatie stimuleert de lokale gemeenschap om de richtlijnen te vertalen naar concrete afspraken. Omdat de lokale gemeenschap zelf de concrete uitwerking voor de lokale situatie heeft geformuleerd wordt milieubeleid beter uitvoerbaar.

2.2. Werk voor iedereen

De even­wichts­eco­no­mie heeft als uitgangspunt Werk voor iedereen.
De Verbindende Organisatie coördineert bij het plaatsen van mensen bij organisaties. Dit gebeurt zoals gebruikelijk, in ruggespraak met de lokale gemeenschap.

Werk voor iedereen betekent ook dat iedereen aan het werk moet kunnen.
De Verbindende Organisatie zorgt ook voor opvang van mensen die niet passen binnen een organisatie die primair gericht is op het maken van diensten en goederen. Hiervoor kunnen begeleidende organisaties worden opgericht. Ook kan goede begeleiding door een netwerk voor aandacht en begeleiding deels uitkomst bieden.

2.3. Aandacht en begeleiding

Mensen met een positieve, constructieve instelling vormen een belangrijke voorwaarde voor een goede samenleving en een goed economisch stelsel. Aandacht en begeleiding van mensen binnen hun organisaties draagt hieraan bij, zoals toegelicht bij Netwerken voor aandacht en begeleiding.
In het thema Organisaties in handen van gemeenschap, paragraaf 6.3. is toegelicht dat organisaties ervoor zorg dragen dat iedereen aandacht en begeleiding krijgt.
Vanuit haar spilfunctie ondersteunt de Verbindende Organisatie de andere organisaties hierbij.

Niet iedereen die dat nodig heeft krijgt aandacht en begeleiding binnen een organisatie. Bijvoorbeeld omdat niet iedereen kan functioneren in een arbeidsproces. De Verbindende Organisatie zorgt voor begeleiding of richt organisaties op die deze mensen betrokken houden bij de samenleving. Uitgangspunt is dat iedereen begeleidt wordt naar volwaardig lidmaatschap van de lokale gemeenschap, met bijbehorende rechten en plichten.

2.4. Gedragsveranderingen bewerkstelligen

Een belangrijke opdracht van de Verbindende Organisatie is om mensen ertoe te bewegen om op een andere manier gaan consumeren.

Bij Consument gaat anders denken wordt toegelicht hoe dit veranderingsproces eruit ziet.
In principe zou dit proces vanzelf kunnen verlopen omdat consumenten die meer onderdeel willen zijn van de even­wichts­eco­no­mie geleidelijk aan meer voldoen aan de richtlijnen van de even­wichts­eco­no­mie.

Toch zal het merendeel van de consumenten niet vanzelf hun consumptiepatroon wijzigen. Om dat te bewerkstelligen zouden gedragsbeïnvloedende technieken kunnen worden toegepast.

In de vrije­markt­economie is het resultaat hiervan beperkt en zullen deze technieken er niet toe leiden dat bijvoorbeeld klimaatverandering substantieel zal worden verminderd. De even­wichts­eco­no­mie heeft hier wel een geschikte structuur om gedrags­verandering te bewerkstelligen die wel effectief is.

Het is onder andere de taak van de Verbindende Organisatie om deze gedrags­verandering te bewerkstelligen.

2.5. Volledige transparantie bij organisaties

Een uitgangspunt van de even­wichts­eco­no­mie is dat organisaties volkomen transparant zijn.

De Verbindende Organisatie heeft als taak te beoordelen of hetgeen een organisatie doet overeenkomt met hetgeen gecommuniceerd wordt naar de klant. Uiteraard wordt er gekeken naar het product zelf, maar ook zaken als milieu, dierenleed en arbeidsomstandigheden.

Hiervoor heeft de Verbindende Organisatie kennis nodig van de productieprocessen in organisaties. Het is echter niet altijd efficiënt om zelf experts in huis te hebben. Omdat organisaties en werknemers zeer flexibel zijn is tijdelijke uitwisseling van personeel met andere organisaties die de expertise wel in huis hebben is dan een goede optie.

De rol die de Verbindende Organisatie speelt bij het bevorderen van transparantie bij de lokale organisaties helpt ook bij het uitvoeren van de volgende taak:

2.6. Ondersteuning lokale gemeenschap bij sturen organisaties

Ondersteuning en sturing geven bij het behartigen van het algemeen belang door organisaties
De Verbindende Organisatie stuurt alle lokale organisaties op hoofdlijnen. De voeding vanuit de lokale samenleving en het belang van de lokale samenleving staan hierbij centraal.
Dit maakt de Verbindende Organisatie de belangrijkste organisatie in de even­wichts­eco­no­mie. Zij zorgt ervoor dat het lokale ecosysteem van organisaties optimaal is afgestemd op de wensen van de lokale samenleving.

Datgene wat de belangrijkste taak van het management van bedrijven is; het creëren van meer afzet, het veroveren van nieuwe markten, het verslaan van de concurrentie is in de even­wichts­eco­no­mie overbodig.

Een organisatie heeft een eenvoudige taak: maken van goede producten die optimaal aansluiten bij de wensen van hun klanten. Hierdoor is het gehele economisch systeem veel eenvoudiger en veel efficiënter. De Verbindende Organisatie ondersteunt iedere organisatie bij het behouden van een vaste, tevreden klantenkring die zorgt voor stabiele inkomsten. Omdat het hele ecosysteem van organisaties samenwerkt om de lokale gemeenschap optimaal van dienst te zijn behartigen zij het algemeen belang.
Ondersteuning en sturing geven bij het behartigen van het algemeen belang door burgers
De Verbindende Organisatie heeft dus als taak om besluitvorming zoveel mogelijk door de lokale gemeenschap zelf te laten gebeuren:

Zij stimuleert dat mensen die deelnemen aan besluitvormingsprocessen zichzelf goed voorbereiden. En stimuleert dat zij zich richten op het algemeen belang. De Verbindende Organisatie stimuleert burgers op allerlei manieren om gemeenschappelijk te komen tot consensus, tot globale oplossingen of tot werkbare eerste aanzetten. De Verbindende Organisatie zet deze uitkomsten om in beleid.

Dit hele proces van sturing door de lokale gemeenschap heeft vele aspecten waarop verder wordt ingegaan bij een actieve democratie.

2.7. Organisaties aanpassen aan veranderende omstandigheden

In de vorige paragraaf hebben we in grote lijnen gezien hoe de Verbindende Organisatie de wensen van de lokale gemeenschap vertaalt naar uitvoerbaar beleid.

Aanpassingen bij organisaties
Om dat goed te kunnen doen moet de Verbindende Organisatie lokale organisaties kunnen aanpassen aan nieuwe omstandigheden. De Verbindende Organisatie is in de gelegenheid om organisaties te hervormen, samen te voegen, op te richten of te sluiten.

Aanleiding hiervoor kan zijn veranderende behoeften of wensen binnen de lokale gemeenschap. Ook ontwikkelingen elders in de wereld kunnen hiertoe leiden. Daarnaast is het mogelijk dat onderzoek en/of innovatie om nieuwe organisaties vraagt.

Formeel is de burger aan zet bij iedere verandering. In de praktijk zullen dit soort veranderingen veelal passen binnen het lange­termijn­beleid van de Verbindende Organisatie.
Aanpassingen bij werkverdeling
Dit soort veranderingen vergen uiteraard ook veranderingen bij de inzet van personeel bij organisaties die worden aangepast. Dat betekent ook een ombuiging van geldstromen.
De gedachtegang bij dit soort veranderingen wordt ook toegelicht bij Werkverdeling.
Geldstromen aanpassen aan de nieuwe realiteit
Het idee achter dit proces is eigenlijk dat we met zijn allen; afspreken dat het anders moet, de consequenties daarvan doorspreken en onze werkzaamheden en organisaties daarop aanpassen.

Op dat moment, maar waarschijnlijk al eerder, komen de Beheer Organisatie en de Monetaire Organisatie in beeld. In overleg met de Verbindende Organisatie zorgen zij ervoor dat de geplande veranderingen ook in financieel opzicht goed verlopen.

2.8. Afstemming van verandering van behoeften, arbeidspotentieel en opleiding

Kijken naar de wensen van de samenleving
De Verbindende Organisatie inventariseert enerzijds de wensen en behoeften binnen de lokale gemeenschap. Anderzijds vormt ze zich een goed beeld van het arbeidspotentieel van de lokale gemeenschap. Daarbij wordt gekeken naar de inzetbaarheid, kennis en vaardigheden van de werknemers binnen de lokale gemeenschap.

Mochten bijvoorbeeld wensen of behoeften binnen de lokale gemeenschap veranderen dan zal de Verbindende Organisatie zich daarop gaan concentreren. Of dat leidt tot concrete veranderingen van bijvoorbeeld het lokale economisch systeem hangt af van of het algemeen belang daarmee gediend is.
Kijken naar de wensen van het individu
Als werknemers ondersteund worden bij het realiseren van hun individuele scholingswensen betekent dat zij zichzelf verder gaan ontwikkelen. Daar heeft individuele werknemer en de samenleving als geheel baat bij.

De Verbindende Organisatie heeft een belangrijke rol bij het ondersteunen de individuele werknemer hierbij. En zij zorgt ervoor dat huidige en toekomstige behoefte aan kennis in de maatschappij en economie, de ontwikkelingswensen burgers en opleidings­trajecten op elkaar afgestemd blijven.

2.9. Begeleiding bij opbouwen van een geschikte infrastructuur

Basale infrastructuur in de vorm van wegen, bruggen en scholen
Een economisch systeem kan alleen werken als er een geschikte infrastructuur is. In derde­wereld­landen maar ook in rijkere landen is dat niet altijd het geval. Als de infrastructuur ongeschikt is voor de gewenste economie en voor de samenleving is het aan de Verbindende Organisatie om een geschiktere infrastructuur te organiseren, in overleg met (lokale) overheden.
Als overheden onvoldoende middelen hebben dan is het aan de Verbindende Organisatie om dit lokaal te regelen of bij andere regio's in de even­wichts­eco­no­mie om ondersteuning te vragen.
Infrastructuur in de vorm van gemeenschapshuizen of andere bouwwerken
Er kan ook behoefte zijn aan infrastructuur die specifiek is voor de even­wichts­eco­no­mie. Ook hierbij is het aan de Verbindende Organisatie om dit te organiseren.
Infrastructuur in de vorm van (sociale) media
Kranten en andere sociale media kunnen een eigen agenda hebben en daarmee de opinie bespelen. Een tweetal voor de hand liggende voorbeelden:

De tabloids in Engeland, in handen van een 5-tal miljardairs, hebben met het inspelen op onderbuikgevoelens een grote rol gespeeld bij de Brexit, [4] maar ook zeker geholpen door de slecht onderbouwde plannen van de voorstanders. [5] Dit ondanks onderbouwde argumenten van objectievere media. [6]

De Amerikaanse media hebben zeker bijgedragen aan de verkiezing van Trump.
De grotere aandacht die Trump naar zich wist te trekken hebben een aantal kranten geen windeieren gelegd. [7]
Na de verkiezingen blijkt ook dat sociale media een discutabele rol hebben gespeeld. [8]


Om dit soort beïnvloeding tegen te gaan kan de Verbindende Organisatie besluiten om media en/of sociale media te faciliteren die eerlijk en objectief functioneren en hun bevindingen onderbouwen.

2.10. Ondersteuning lokale gemeenschap bij toepassen richtlijnen

In de even­wichts­eco­no­mie zijn alleen globale richtlijnen geformuleerd. Dit is een bewuste keuze.

Richtlijnen zijn globaal
De lokale gemeenschap gaat over hetgeen er binnen de lokale samenleving gebeurt.
De mensen die deel uit maken van de lokale gemeenschap geven door hun lidmaatschap van de even­wichts­eco­no­mie wel aan dat ze achter het gedachtegoed van de even­wichts­eco­no­mie staan. Zij geven hiermee te kennen dat zij onderstrepen dat er een evenwicht moet komen/zijn tussen economie, samenleving en milieu. Tegelijkertijd legt de even­wichts­eco­no­mie de verantwoordelijkheid voor de toepassing van de richtlijnen bij de lokale gemeenschap.

Een nuance hierbij is overigens wel dat andere lokale gemeenschappen waarmee een lokale gemeenschap een sterke band onderhoudt ook invloed hebben. Hierdoor worden alle lokale gemeenschappen bij de les gehouden.
Voorbeeld van richtlijnen met weinig draagvlak
Er zijn richtlijnen die nauwelijks draagvlak hebben.
Bijvoorbeeld in de even­wichts­eco­no­mie is corruptie op zijn zachts gezegd niet wenselijk. Toch kunnen er in corrupte regio's kernen van de even­wichts­eco­no­mie ontstaan. De deelnemers aan de plaatselijk even­wichts­eco­no­mie zullen dan veel aandacht moeten hebben voor corruptie.
Zij zouden ondersteuning kunnen vragen bij Verbindende Organisaties van andere lokale gemeenschappen. Een mogelijkheid is dat experts met aandacht voor corruptie in die kern aan de slag gaan.
Versterken van draagvlak
De Verbindende Organisatie in een corrupte omgeving moet in netwerken voor aandacht en begeleiding inzoomen op het voorkomen van corruptie.
Ook zou de Verbindende Organisatie de lokale gemeenschap kunnen stimuleren om afspraken te maken over het bestrijden van corruptie. Omdat deze regels onderling zijn vastgesteld betekent dit dat normen en waarden worden bijgesteld.
In de netwerken voor aandacht en begeleiding wordt het hierdoor gemakkelijker om corrupt gedrag ter discussie te stellen. De netwerken vormen ook een basis voor de bescherming tegen fysiek geweld en bedreigingen.

Voor corruptie in bovenstaand voorbeeld kan ook ingevuld worden; slechte arbeidsmoraal, ongelijkheid tussen man en vrouw, kindhuwelijken, oude mannen met een machtspositie, onderdrukking minderheden, etc.
Richtlijnen met weinig draagvlak versterken door gemeenschappelijke afspraken
Het voorbeeld maakt duidelijk dat richtlijnen die wringen met de heersende moraal kunnen worden versterkt doordat men hierover onderling afspraken maakt of regels opstelt. Netwerken voor aandacht en begeleiding spelen een grote rol bij het daadwerkelijk tussen de oren krijgen van deze afspraken. En de Verbindende Organisatie is bij uitstek geschikt om dit te initiëren en te coördineren.

2.11. Freerider gedrag ontmoedigen

Keuzes in hoe deel te nemen aan de even­wichts­eco­no­mie
Deelnemen aan de even­wichts­eco­no­mie is geen kwestie van alles of niets. Met name in de beginfase en de transformatiefase zullen veel mensen maar voor een gedeelte deelnemen aan de even­wichts­eco­no­mie.
Ook kan iemand alleen aan onderdelen van de even­wichts­eco­no­mie deelnemen die hij of zij zelf belangrijk vindt.
Meer deelname dan ook meer voordeel
Mensen die volledig deel uit maken van de even­wichts­eco­no­mie plukken daar de vruchten van, maar moeten er ook dingen voor laten. Zo zijn de even­wichts­eco­no­mie producten veel goedkoper bijvoorbeeld omdat er geen rente wordt berekend en rente dus ook niet doorberekend wordt in de productprijs. De deelnemers aan de even­wichts­eco­no­mie zien dus af van renteopbrengst van investeringen.

Stel nu dat iemand de goedkope, gezonde, duurzame producten in de even­wichts­eco­no­mie koopt. Maar hij belegt zijn kapitaal met rente of ander rendement buiten de even­wichts­eco­no­mie. Dan geniet hij wel de lusten maar niet de 'lasten' van de even­wichts­eco­no­mie.

Het zou niet rechtvaardig zijn als mensen die alleen goedkope producten kopen binnen de even­wichts­eco­no­mie hetzelfde voordeel zouden krijgen als mensen die zich helemaal houden aan de richtlijnen van de even­wichts­eco­no­mie.
Daarom is het noodzakelijk om vast te leggen in hoeverre iemand de richtlijnen van de even­wichts­eco­no­mie volgt om te bepalen in hoeverre iemand de vruchten kan plukken van de even­wichts­eco­no­mie.
De participatie index, maat voor deelname aan de even­wichts­eco­no­mie
Binnen de even­wichts­eco­no­mie stelt de Handhavende Organisatie, ondersteund door de Verbindende Organisatie, vast in hoeverre iemand actief deelneemt. Zij controleren in hoeverre iemand voldoet aan de diverse richtlijnen van de even­wichts­eco­no­mie.

De richtlijnen worden samengesteld tot een participatie index, een maat voor in hoeverre iemand deelneemt aan de even­wichts­eco­no­mie. Dat kan een getal zijn en/of een omschrijving zijn, afhankelijk van de afspraken binnen de lokale gemeenschap.

En voor wat hoort wat: Deze participatie index bepaalt in hoeverre iemand gebruik kan maken van de voordelen die de even­wichts­eco­no­mie te bieden heeft.

2.12 Samenwerken met andere Verbindende Organisaties

Samenwerken bij het aansturen van grote organisaties
Een grote organisatie, bijvoorbeeld een autofabrikant, heeft een groot lokaal afzetgebied. In dit afzetgebied zijn waarschijnlijk meerdere Verbindende Organisaties actief. Zij realiseren samen een structuur om deze organisaties effectief aan te sturen.
Gemeenschappelijk aansturen en bepalen van handel tussen regio's
Om diverse redenen zal een deel van de producten elders in de wereld geproduceerd en gekocht worden. Het verhandelen van deze goederen vindt plaats door handel tussen een beperkt aantal regio's. In een regio zijn vaak meerdere Verbindende Organisaties actie. Zij vormen een samenwerkingsverband waarmee zij sturing geven aan de handel tussen regio's.

Dit samenwerkingsverband richt zich op het versterken van alle regio's. Ook hier wordt het gemeenschappelijk belang gekoesterd, mede omdat iedere regio afzonderlijk daardoor uiteindelijk beter af is.

3. Verbinden

In paragraaf 1 en 2 hebben we gezien dat de Verbindende Organisatie de wensen van de lokale gemeenschap vertaalt naar uitvoerbaar beleid. Dit gebeurt in samenspraak met Verbindende Organisaties uit andere regio's.

Hiervoor is het belangrijk dat de Verbindende Organisatie en de burgers die ze vertegenwoordigt op een lijn zitten. Maar daarvoor is het zeker van belang dat de burgers onderling niet hopeloos verdeeld zijn en zich uiteindelijk gezamenlijk kunnen scharen achter één beleidslijn.

Dat laatste, het verenigen van de burgers om te komen tot gemeenschappelijk beleid, is de belangrijkste taak van de Verbindende Organisatie.
Hoe de Verbindende Organisatie deze vorm van verbinding bewerkstelligt wordt nu globaal besproken.

3.1. Verbinden van burgers onderling

Om te kunnen verbinden moet de organisatie in eerste instantie goed weten wat er speelt in de gemeenschap. De organisatie houdt voeding met de gemeenschap via informele contacten, sociale media, enquêtes en informatie/discussie bijeenkomsten.

Burgers worden uitgenodigd om met elkaar praten over welke behoeften de ander heeft en welke veranderingen of acties nodig zouden zijn om daaraan tegemoet te kunnen komen.
Iedereen wordt uitgenodigd om samen af te wegen hoe deze wensen te verenigen zijn met de beperkingen van de economie, de gemeenschap en het milieu.
Hoe dit proces verloopt, wordt gedetailleerder toegelicht bij Actieve democratie.

3.2. Verbinden van burgers en organisaties

Bij het ontwikkelen van beleid wordt uiteraard ook gekeken naar welke producten en diensten de lokale organisaties kunnen leveren. De Verbindende Organisatie overlegt met de organisaties hoe hetgeen er leeft binnen de gemeenschap het beste kan worden omgezet in beleid.
De Verbindende Organisatie betrekt burgers en organisaties in de keuzes die hierin gemaakt moeten worden.

3.3. Stimuleren van gemeenschapszin / sociale cohesie

Een taak van de Verbindende Organisatie is de vorming van gemeenschapszin en sociale cohesie te bevorderen.

Zoals eerder besproken zijn er succesvolle economische alter­natie­ven waarin een lokale gemeenschap de leiding heeft in een bedrijf of coöperatie. Bij al deze alternatieven zien we dat er meer gemeenschapszin en sterke sociale cohesie ontstaat.

De even­wichts­eco­no­mie gaat nog verder; de lokale gemeenschap heeft niet alleen de leiding maar vormt ook nog eens de vaste klantenkring van alle lokale organisatie. Omdat de samenleving als geheel zowel 'eigenaar' als klant is bij alle lokale organisaties leeft sterk het besef dat men elkaar nodig heeft. Omdat iedereen persoonlijk belang heeft bij een goed draaiende economie is iedereen gemotiveerd om iedereen te motiveren om er samen de schouders onder te zetten. Dat is een sterke basis voor gemeenschapszin / sociale cohesie.

Omdat de Verbindende Organisatie een spilfunctie heeft in de lokale economie is zij hierdoor goed in staat om gemeenschapszin / sociale cohesie te bevorderen.

Maar ook met het stimuleren of organiseren van activiteiten die gemeenschapszin / sociale cohesie te bevorderen is een van de uitdagingen van de Verbindende Organisatie.

4. Ontstaan en groei van de Verbindende Organisatie

Ontstaan
De Verbindende Organisatie ontstaat niet zomaar vanzelf. De coördinerende, verbindende functie van de Verbindende Organisatie wordt op enig moment tijdens de groei van een kern in de even­wichts­eco­no­mie noodzakelijk.
De Verbindende Organisatie kan ontstaan uit een afsplitsing van een organisatie die al een rol hierin had. Ook kan een volkomen nieuwe organisatie worden opgericht op initiatief van de groeiende lokale gemeenschap.
Groei
De Verbindende Organisatie groeit naarmate de totale omvang van alle lokale organisaties groeit. De manier waarop de even­wichts­eco­no­mie hoogstwaarschijnlijk zal groeien en dus ook de omvang van de organisaties wordt verderop toegelicht bij Tijdspad ontwikkelingen even­wichts­eco­no­mie.
Bekostiging
De Verbindende Organisatie wordt bekostigd door de hele lokale gemeenschap. Als iemand klant is bij een bepaalde organisatie dan betaalt hij automatisch mee aan de Verbindende Organisatie. Dit is logisch omdat de Verbindende Organisatie gezien kan worden als 'het management' van de organisatie van de klant.
De Verbindende Organisatie vormt 'het management' van alle organisaties van de lokale gemeenschap. Het weghalen van 'management' bij alle organisatie en dit concentreren in de Verbindende Organisatie is efficiënter. De hieruit volgende lagere kostprijs is een reden temeer voor de lokale gemeenschap om de Verbindende Organisatie te bekostigen.

Referenties

Klimaatakkoord Parijs op koers, maar gaat doel missen
Waarom de invloedrijkste lobbyisten geen lobbyist zijn
Waarom zou een burgerberaad slagen waar politici vastlopen?
Alle middelen zetten tabloids in bij de Brexit
Regering onderzocht de economische impact van een Brexit niet
The Gardian spreekt zich uit tegen een Brexit
De invloed van media op de verkiezingen
Hoe sociale media verstrikt raakten in verkiezingen
[1] Klimaatakkoord Parijs op koers, maar gaat doel missen, 2015
Twee jaar later zegt president Macron van Frankrijk tijdens de 'One Planet Summet' dat we de strijd bezig zijn te verliezen
In 'Gevaarlijk zwak akkoord bereikt op VN-klimaatconferentie in lima'
wordt toegelicht dat de klimaat conferentie in Lima in 2014 niet veel goeds voorspeld over de belangrijke klimaattop in Parijs 2015.
[2] Polderen, belangenverstrengeling in Eerste Kamer, dubbelfuncties - Waarom de invloedrijkste lobbyisten geen lobbyist zijn
[3] Meer dan een inspraakavond, beter dan een referendum: met deze democratische vernieuwing kan de burger zélf beleid maken, de Correspondent 15 oktober 2020
[4] Britse tabloids waken streng over hun Brexit
De onderbuikgevoelens door de Britse tabloids verwoord
VPRO Tegenlicht 21:10 17 dec 2017: Woede als drijfveer, De acties van Britse tabloids zijn onderdeel van een groter cultureel erfgoed van de Britse elite ( nog referentie zoeken bij uitzending )
[5] Britse minister verbaast met 'we onderzochten de economische impact van de Brexit niet'
[6] Samenvatting van The Gardian:
Het is niet realistisch dat als Engeland stemt voor Brexit de stemmers in ruil daarvoor goede pensionen en bescherming van werknemers krijgen. In tegendeel mensenrechten, gelijkheid, gezondheid, veiligheid vluchtelingenhulp staan nauwelijks meer op de agenda. De Brexit stem die eigenlijk een stem tegen de heersende Brusselse en Engelse elite is zorgt ervoor dat het Engelse deel de macht in handen krijgt.
[7] Positief of negatief: Trump profiteert van alle aandacht
De invloed van media op de verkiezingen
[8] Hoe sociale media verstrikt raakten in verkiezingen